Avlsprojekter 2015

 

Avlsforeningen for Skotsk Højlandskvæg

Avlsprojekter for Highland Cattle

–koncept for 2015

 

Avlsforeningen startede i 2014 et nyt, spændende avlsprojekt, som medlemmer og andre har fulgt med interesse og spænding som et nyt tiltag i avlsarbejdet med Highland Cattle – og med store perspektiver. Sidste år hed det kvieprojektet og foregik dels ved Høgild, nær Karup, og i Bobakkerne på Vestfyn. Fra nu af kalder vi det avlsprojekter – det er nemlig også for køer.

 

Formålet med avlsprojekterne er at vække og fastholde alle medlemmers interesse for avlsarbejdet med Highland Cattle. Normalt kommer tyren til koen. I et avlsprojekt er det omvendt – her kommer kvien eller koen til tyren. Avlsprojekterne medvirker desuden til, at de avlere, der deltager med køer eller kvier, får et større og synligt udbytte af deres avlsindsats i form af bedre dyr i egen besætning – dyr med højere avlsværdital.

 

Ideen med avlsprojekter er at have en super avlstyr gående sammen med et antal hundyr fra interesserede avlere, som ønsker, at netop deres kvie eller ko får afkom med toptyren som far.

 

Avlsforeningen har høstet mange erfaringer fra de to projekter. Vi har fået bekræftet, at medlemmerne via et målbevidst avlsarbejde har interesse at udvikle gode dyr, der løfter det avlsmæssige niveau i deres besætninger. Bestyrelsen og avlsudvalget har lyttet til alle konstruktive og ind imellem også kritiske bemærkninger, som medlemmerne har fremsat om det koncept, der gjaldt i 2014.

 

Avlsforeningen har opdateret og videreudviklet konceptet for avlsprojekter 2015:

 

  1. Et avlsprojekt i 2016 består af en god avlstyr og det antal køer/kvier, som der er plads til – samt en avler = projektejer, som styrer alt det praktiske
  2. Vi ønsker så mange avlere og dyr som muligt involveret, det vil sig flest mulige projekter og projektejere
  3. Avlsforeningen kommer ikke til at stå for eller blande sig i afviklingen af projekterne; men vi støtter gerne med råd og vejledning
  4. Alle projekter styres og gennemføres af projektejer, det vil sige den enkelte avler, der ejer/disponerer over en god avlstyr og græs nok til at huse dyrene. Derfor kan du også få et avlsprojekt sammen med din avlstyr
  1. Der er ingen krav til en vis kvalitet hos dyrene i form af høje avlsværdital (s-indeks) eller andet: Vi ønsker, at alle avlere og alle dyr kan deltage, men du skal nok regne med, at din avlstyr skal have en vis avlsværdi, for at andre avlere vil vælge netop din tyr...
  2. Som projektejer sikrer og tilbyder du græsning og fastsætter alle betingelser i dit eget avlsprojekt, for eksempel hvor mange hundyr, du vil have besøg af, pris pr. hundyr, længde af hundyrets besøg med mere. Vi foreslår, det alt sammen bliver skrevet ind i en kontrakt, du laver med enkelte ejer af hundyr
  3. Avlsudvalget har en tjekliste til støtte for dig som projektejer, når du skal fastsætte betingelser over for ejerne af hundyrene, og vi har også en skabelon, som du kan vælge at bruge til kontrakten
  4. På denne hjemmeside, hvor du kan følge, hvilke tyre, der er med i et avlsprojekt, inklusive stamtavle og foto, og du kan vælge din avlstyr og se, hvordan du tilmelder dine hundyr. Du kan også følge, hvilke andre hundyr, der er tilmeldt det enkelte avlsprojekt
  5. Hvis du vil vide mere om et avlsprojekt kan du henvende dig til bestyrelsen (e-mail: bestyrelse@highland-cattle.dk).

 

Avlsforeningen er meget interesseret i, at se dig som projektejer: Du bestemmer selv, hvor mange køer/kvier, du vil tage imod, du skal blot have en god tyr og kunne tilbyde græs og pasning af de hundyr, der kommer på besøg. Hundyr på besøg kan fint gå sammen med dine egne køer og kvier! Måske planlægger du selv at sende et par hundyr på besøg hos en anden tyr? Det vil give dig en bredere genetisk platform i din besætning – og så bliver det jo nemmere at få plads til et par hundyr på besøg...!

 

Bliv projektejer

Send en mail til: avlsudvalg@highland-cattle.dk – med oplysninger om din avlstyr, inklusive stamtavle og foto samt det antal hundyr, du har plads til.

 

Lad koen eller kvien komme til tyren! Velkommen til at deltage i Highland Cattle Denmark's avlsprojekter 2016 – som projektejer og/eller med hundyr på besøg i et projekt.

 

Avlsforeningen

– bedst for skotterne...

Jylland (det højprivalente område)

 

Avlsprojekt Høgild Møllegaard nær Karup i Midtjylland

Projektleder: Preben Koch, tlf. 5131 6722, mail pk@highland-cattle.dk

 

Avlstyr: Røvebakkens Charmetrold, 42250-01141. Charmetrold er syv år og har S-indeks 124 (27). Tyen kan tage imod 10 køer (eventuelt med kalv) eller kvier. Tyren er rød og er kåret med 89 for helhed. En tyr der giver mere kød på afkommet. Charmetrold har crop ears. Hundyrene til vinterophold anno 2015 kan ankomme til lokaliteten fra 1. september. Tyren ankommer i uge 45 (start nov.). Der må forventes foderudgifter til lidt supplerende wrap. Dyrene fodres og passes af Preben Koch, som også kan være behjælpelig med evt. transport.

 

 

Navn ko/kvie

Ejer

1

Hinnerup Galla

 

2

Hinnerup Gipsy

 

3

Hinnerup Gunilla

 

4

 

 

5

 

 

6

 

 

7

 

 

8

 

 

9

 

 

10

 

 

Jylland (det højprivalente område)

 

Avlsprojekt Høgild Møllegaard nær Karup i Midtjylland

Projektleder: Preben Koch, tlf. 5131 6722, mail pk@highland-cattle.dk

 

Avlstyr: Ditto di Sasso, 25160-00592. Ditto er syv år og har S-indeks 122 (31). Ditto kan tage imod 10 køer (eventuelt med kalv) eller kvier. Tyren er gul og er kåret med 91 for helhed. Ditto er far til over 40 kalve. Heraf er 4 døtre kåret med mellem 86 og 90 i helhed. Hundyrene til sommerophold anno 2015 kan ankomme til lokaliteten fra 1. maj. Preben Koch kan evt. hjælpe med transport.

Tilmeldinger

 

Navn ko/kvie

Ejer

1

Hirse of Westergård

Preben Koch

2

Pilkmose Dina Lecoq

Heidi Agerskov og Bjarne Jensen

3

Pilkmose Gurli Arn

Heidi Agerskov og Bjarne Jensen

4

Dolly af Haller + kalv

Anni og Torben Lundqvist

5

Gerda af Haller + kalv

Anni og Torben Lundqvist

6

Assenbjerg Johanne

Anni Assenbjerg

7

Pilkmose Hertha Arn

Arne Hansen

8

Rosenhøj June

Ernst Sørensen

9

Bjergets Juliet

Kristian Bundgaard

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avlsprojekt Bryrup nær Silkeborg i Midtjylland

Projektleder: Mogens Stendal, tlf. 2171 7750, mail ms@highland-cattle.dk

 

Avlstyr: Eminent Skovgård, 80525-00025. Eminent er seks år, og er til rådighed ved Bryrup ca. 10 km syd for Silkeborg. Eminent har S-indeks 131 (19) og kan tage imod 10 kvier. Tyren er gul (gul med dunfarvede brindle aftegn) og er kåret med 86 for helhed. Han er far til over 20 kalve. Hundyrene kan ankomme til lokaliteten fra Skt. Hans.

 

Navn kvie

Ejer

1

Ko113963-00020 med kalv

Steen Andersen

2

6 køer

Loddenborg Highland Cattle

3

9 køer + 1 kvie

Sasso Highland Cattle

4

 

 

5

 

 

6

 

 

7

 

 

8

 

 

9

 

 

10

 

 

Avlsprojekt ved Sindal i Vendsyssel

Projetleder: Kurt Sørensen, tlf. 2231 6500, e-mail: ck-rosendal@paradis.dk

 

Avlstyr: Gl. Mølle Goliath, 56713-00201. Tyren er fire år og har et sindigt temperament. Goliath er kåret 87 for Helhed og er far til 17 kalve hos SassoHighs – alle kalve levendefødte og alle fødsler "Let uden hjælp". Langt de fleste kalve er røde. S-indeks 131 (18) og Vækst-136 (55). Der er plads til 10 kvier og/eller køer i projektet med ankomst til lokaliteten til Skt. Hans.

 

 

Navn kvie/ko

Ejer

1

 

 

2

 

 

3

 

 

4

 

 

5

 

 

6

 

 

7

 

 

8

 

 

9

 

 

10

 

 

Fyn og Sjælland (det lavprivalente område)

 

Avlsprojekt Giesegård nær Ringsted

Projektleder: Charlotte Skou, tlf. 7020 7788, cs@highland-cattle.dk

 

Avlstyr: Nordgaards Cicero, 103225-00047. Cicero er 8 år og har s-indeks 110 (28). Cicero kan tage imod 4-5 kvier, evt. en enkelt ko med kalv. Cicero er rød med brindle aftegn. Han er ET tyr (Embryo Transfer), hvilket vil sige efter et embryon af amerikansk ko og sæd fra en canadisk tyr. Cicero er en stor tyr på ca. 950 kg og har et utroligt roligt temperament. Kvierne kan ankomme til lokaliteten fra 8. maj og forblive til 23. august. Charlotte kan evt. hjælpe med transport.

 

Navn kvie

Ejer

1

Elleholms Indiana

Dennis Trempenau og Annette Nielsen

2

Elleholms Idaho

Dennis Trempenau og Annette Nielsen

3

Stenhøj Ida

Puk og Martin Skaarup

4

8 køer

Ole & Charlotte Skou

5

 

 

Avlsprojekt Glorup, ved Ørbæk

Avlsprojekt Glorup

Projektleder: Jørgen Andersen, tlf. Tlf. 2174 2181, anbro@mail.dk

 

Avlstyr: Labøllegaards Jazz, 114584-00018, Jazz er 2 år S-indeks 125 (10%), bedækkede sidste år 7 køer. Jazz er en gul tyr, lang og god højde, kan bidrage til flere kilo på slagte krogen, meget roligt væsen, vandt Interbreed i 2014 på Det Fynske Dyrskue. Græsarealet er på 6 ha, kvierne kan gå på arealet fra 5. juni til 15. oktober, der er plads til 10 kvier.

 

Navn kvie

Ejer

1

Elipse Sjkovgård

Jørgen Andersen

2

Elstar Skovgård

Jørgen Andersen

3

60685-00025

Jørgen Andersen

4

60685-00023

Jørgen Andersen

5

Eva af Haller

Lene og Peter Gommesen

6

Isabella af Svalehøj

Lene og Peter Gommesen

7

Juvel Skovgård

Henrik Nielsen

8

Josefie af af Svalehøj

Henrik Nielsen

9

Heide 11034-00030

Knud Dencker-Jensen

10