Aktive Avlsbesætninger

Aktive avlsbesætninger


Der er i øjeblikket 10 besætninger med Skotsk Højlandskvæg, som opfylder kravene til at kunne kalde sig Aktiv Avlsbesætning.

 

Dansk Kødkvæg kontrollerer 4 gange om året, hvilke besætninger, der opfylder kriterierne til at kunne kalde sig for ”Aktiv Avlsbesætning”. Dansk Kødkvæg kontrollerer kun besætninger, der er registreret som ”Avlsbesætninger” i CHR registret.


Den første forudsætning for at besætningen kan godkendes som Aktiv Avlsbesætning er derfor, at din besætning skal registreres som ”Avlsbesætning” . Når man får oprettet et CHR nummer oprettes man typisk som ”Dyreomsætning”. Er du oprettet som ”Dyreomsætning” og ønsker at blive Aktiv Avlsbesætning, er første skridt altså at få ændret denne status. Dit lokale RYK-kontor kan oplyse din registreringsform og eventuelt ændre den, hvis du vil tilmeldes og begynde at veje dine kalve

 

Desuden sætter foreningen mere fokus på markedsføringen af Aktive Avlsbesætninger, således at du får dit navn og adresse nævnt i Highland Nyt og Årsjournalen ved hver udgivelse.


De fire krav i konceptet
Aktive Avlsbesætninger er:


  1. 95 procent af dyrene i besætningen skal være med kendt afstamning
  2. Mindst 80 procent af besætningens kalve skal være vejet ved fødsel, 200 dage og 365 dage
  3. Alle besætningens køer over fire år skal være kåret
  4. 30 procent af kalvene i en årgang skal være efter en insemineringstyr

 

Afstamningskrav og vejning er obligatoriske (pkt. 1 og 2). Derudover skal min. et af de to andre krav være opfyldt.