Er de farlige

Er de farlige?


Det er nok det hyppigst stillede spørgsmål vi får fra publikum på dyrskuerne, når de beundrer Højlændernes imponerende lange horn. Og svaret er altid: "Nej - det er de ikke!" Dyrene bruger næsten udelukkende hornene til at klø sig med. Man skal dog altid være opmærksom på, at dyrene ikke kan bøje eller folde hornene sammen. Står du og reder pandehår på en ung ko og der kommer en højere rangerende ko bagfra, som vil hen til dig og have din opmærksomhed, skubber den gerne til det dyr du står foran og så kan man nemt komme til at stå i vejen for hornene.


Går man tæt op ad dyrene skal man derfor altid være opmærksom på hele flokken. De lange horn kan også somme tider komme ind under livremme og ærmegab i veste og skabe farlige situationer. Omvendt kan hornene også være ret praktiske, når man skal indfange dyrene, så fungerer de som et par praktiske håndtag og forhindrer grimen i at glide af.


Højlænderne er godt selv klar over, hvad deres horn kan bruges til, så normalt holder de lidt større afstand til hinanden, når de færdes på folden end andre racer og bryder sig heller ikke om at blive lukket inde i en lille fangefold med for mange af kammeraterne. Det skal man tage hensyn til i håndteringen af Højlænderne, så man ikke tvinger dem til at bruge hornene.


Højlænderne er kendt for at have et roligt temperament og et veludviklet moderinstinkt, som gør at de er meget omsorgsfulde mødre. Det gør dog også, at man ikke skal gå hen til en nyfødt kalv med mindre man kender koen godt og især at koen kender dig. Især skal man undgå at færdes med hund mellem køer. Med mindre køerne er vant til hunde vil det nemt kunne skabe farlige situationer, når køerne vil passe på deres kalve og hinanden.


Selv om Højlænderne er fedelige dyr, så skal man altid have respekt for køer, og det gælder uanset race - det er ikke kæledyr, men store og tunge dyr, som ofte træder med 150 kg på hvert ben!

Højlændere elsker at blive striglet på undersiden af halsen og undersiden af kæbepartiet. Har du en hånd på hornene, når du står foran en med lange horn, bliver du ikke overrasket, når den pludselig flytter hovedet.