Fodring





Fodring


Højlændere fodres som andre kødkvægracer. Det vil sige om sommeren lever de af græs og om vinteren fodres de med hø eller wrap og halm. Unge dyr der vokser har i vinterhalvåret desuden brug for et fodertilskud med et højere energiindhold. Det kan være færdigblandet kraftfoder (anbefales til nybegyndere), valset by, hvede, roepiller, pektinaffald eller mange andre ting. Foderet kan sammensættes på mange måder og bør altid tilpasses til den enkelte besætning afhængig af hvilke muligheder man har for indkøb eller dyrkning af ejet foder, hvor lang tid man vil bruge på fodringen og ikke mindst hvor erfaren man er som fodermester. Dyrene bør altid have adgang til frisk tørt halm, så ved man at selv de dyr, der står lavest i rangordenen får noget at spise hver dag.


Wrap er langt det mest almindelige fodermiddel til Skotske Højlændere. Det er nemt at håndtere, fordi plastikindpakningen gør at det kan opbevares udendørs. Der er stor forskel på wrap afhængig af hvad det er for en græstype, der er pakket ind og om det er af 1. eller 2. slæt. 2. slæt er i mange tilfælde godt nok til højlændere under forudsætning af at det ikke er muggent. 1. slæt har et højere sukkerindhold end 2. slæt og derfor konserverer 1. slæt bedre end 2. slæt. Vil man være sikker på at have friske wrapballer også til slutningen af sæsonen kan man købe lidt af hvert og gemme 1. slæt til brug sidst på sæsonen. 1. slæt har oftest flere foderenheder (FE) pr. kilo og det er derfor bedre egnet til fodring sidst på vinteren, hvor det typisk både er koldt og køerne er højdrægtige.


Alt korn, tilskudsfoder, roepiller ol. skal gives med måde ellers bliver dyrene syge, mens wrap gives ad libitum. Såfremt der ikke er mug eller døde dyr i wrappen, så kan de ikke få for meget eller blive forædte og syge af det. Det er derfor det oplagte fodermiddel til alle højlændere.

 

Det kan være en god idé at kontakte en rådgiver, hvis du er nystarter med hensyn til kvæghold. Endelig afholder foreningen med jævne mellemrum foredrag omhandlende fodring af Skotske Højlændere.


Vitaminer og mineraler


Stil slikspande med vitaminer og mineraler i de områder, hvor køerne ofte opholder sig. Det kan være ved drikkevandet eller i skyggen under nogle træer. Dyrene har størst behov for vitaminer og mineraler sidst på vinteren og sidst på sommeren, hvor indholdet af især magnesium i græsset ofte er lavt. Derudover har køerne brug for ekstra tilskud omkring kælvning. Lader man dyrene have adgang til vitaminer og mineraler året rundt, så spiser de ofte selv efter behov. Det er dog som med børn - en coating med noget velsmagende eller et højt indhold af sukker i slikspanden hjælper på afsætningen, og man må aldrig blindt stole på at de spiser deres vitaminer efter behov. Dyrene regulerer ikke selv deres indtag af mineraler, sådan som nogle meget bekvemt mener, at de gør. Indtaget af mineraler skal kontrolleres ved at beregne, hvornår spanden skal være tom, hvis de alle får deres daglige dosis. Foruden frisk drikkevand er adgang til mineraler noget af det vigtigste for en Højlænder.

 

Det er meget vigtigt at sørge for at slikspanden altid er fri for jord og andet snavs på overfladen og man skal også være opmærksom på at nogle mærker indenfor slikspande er mere appetitlige end andre. Man er nødt til at holde øje med at dyrene spiser mineralerne og gør de ikke må man give dem ad anden vej, f.eks. strøet i løs vægt over wrappen.

 

Til Højlændere der lever af græs og hø bør man købe mineraler med ekstra indhold af magnesium. Læs mere om vitaminer og mineraler i Highland Nyt Februar 2006 og September 2009.


Kalveskjul


Kalve i alderen 3-15 mdr. kan stort set ikke få for meget at spise og de må gerne få tilskudsfoder ad libitum. Vil man fodre sine kalve uden at overfodre køerne er et kalveskjul uundværligt. Tilvænning skal enten ske gradvist eller foderskjulet skal være opstillet på marken fra kalvens fødsel, således at den langsomme tilvænning sker naturligt.


Ved at opstille et foderskjul på marken til dine kalve sikrer du den optimale vækst på dine kalve. Samtidig risikerer du ikke at de voksne dyr foræder sig i kalvenes mad.


Rører dyrene ikke deres mineraler, så køb et nyt og mere velsmagende produkt. De kan blandt andet godt lide mineraler med hvidløg, som er sundt for dem og virker afskrækkende på insekter


Der findes mange modeller af kalveskjul. På nogle modeller kan fanggitteret foran foderboksen fjernes. Det gør det anvendeligt også som foderboks efter kalvene er fravænnet køerne og er blevet for store til at komme ind gennem de små åbninger.


Et ballebur med tag til en bigballe hø eller frøgræshalm, hjælper med at holde strået tørt i regn, sne og slud.