Racen

Racen


Kært barn har mange navne og måske er det derfor vi kalder dem Højlændere, Skotter, Skotsk Højlandskvæg og Higland Cattle nærmest i flæng. På siderne under dette faneblad kan du læse om racens karakteristika, lidt om hvad de kræver af pasning og pleje samt om regler og lovkrav i forbindelse med det at holde kvæg.


Siderne er primært tænkt som appetitvækkere for dig som overvejer at købe Skotsk Højlandskvæg for at give et indblik i, hvad det kræver at holde denne race.Skotsk Højlandskvæg er en gammel kødkvægsrace som i århundreder har græsset i barske omgivelser i det Skotske Højland og på de Skotske øer.


De første "Højlændere" kom fra Skotland til Danmark i 1935, hvor de boede i Københavns Zoo helt frem til 1973. I 1957 impoterer Baron C. Rosenørn to Skotske Højlændere Fra Achnacloich Fold i Skotland. Disse to dyr er de første 2 dyr, som findes registreret i Kvægdatabasen og bliver samtidig forældre til den første danskfødte tyrekalv, Janus i databasen. De Skotske Højlændere findes nu over hele landet og tæller ca. 10.000 (renracede og krydsninger)  fordelt på 880 besætninger.


Skotsk Højlandskvæg tiltrækker sig stor opmærksomhed på grund af sit maleriske udseende,men det er naturligvis andre egenskaber, der har gjort racen til en værdsat kødproducent.Skotsk Højlandskvæg er fredelige og har et godt og roligt temperament. Derfor er de også rare at omgås. Racen er meget robust og har en god sundhed. Den er kendt for at være nøjsom og god til at udnytte foderet, dette skal dog ikke tolkes, som at de ikke behøver tilskud af foder i årets kolde måneder. Dyrene trives på marginale jorde, hvor de holder krat og buske nede. Takket være et hårlag med særdeles gode egenskaber til isolering mod kulde og regn er Skotsk Højlandskvæg naturligt tilpasset til at gå ude hele året rundt, men de kræver læ for vind og ikke mindst skygge for sol.


De mest almindelige farver er rød og gul, men også sort, dun, tigerstribet og hvid forekommer. Skotsk Højlandskvæg er berømte for sine lange flotte horn.


Skotsk Højlandskvæg har lette kælvninger og behøver normalt ingen assistance. Kvierne har en gennemsnitlig kælvningsalder på 38,1 måneder med efterfølgende kælvningsinterval på 392 dage. Udvoksede tyre måler 125 til 140 cm, mens køerne måler 115 til 130 cm. Dyrene anses for at være udvoksede ved 5 års alderen.


Dyrene hører til de ekstensive racer og er en langsomt voksende race. Kalvene bliver kønsmodne omkring 1 års alderen, men kvierne bør aldrig sættes til tyr førend de er godt 2 år, således at de kælver første gang omkring deres egen 3 års fødselsdag.Den tykke pels om vinteren isolerer godt mod sne, regn og kulde


Gennemsnitsvægte for Skotsk Højlandskvæg.Kvier

Tyre

Fødselsvægt

30

32

200 dage

198

223

365 dage

312

368

Voksen

450-650

800-1.000

Kilde: Opgørelse fra Dansk Kvæg 2022

Rød tyr med sort mule.